Hava sıcaklığı: 4 deg.C, bulutlu, rüzgarsız.
Su sıcaklığı: 13 deg.C
Kıyafet: çift bone, gözlük, boxer mayo, vazelinsiz/yağsız
3×28 serbest
2×28 kurbağa
33×28 serbest
4×28 kurbağa
6×28 serbest
Toplam 1.344 metre, 32dk32sn
2-3 dk. anca dayanır sonra kapalı havuza geçerim diye düşünüyordum, ancak 3dk. 5dk. derken yarım saatten fazla suda kaldım. İlk 2 dk. tüm vücudum iğneleniyordu. Bunu daha önce de soğuk suya ilk girdiğimde yaşıyordum. 4:30’da ayak parmaklarım biraz uyuştu, vücudumun verdiği tepkileri daha dikkatle izlemeye başladım. Bu evreden sonra en fazla 4-5 dk. daha dayanırım derken alışmaya başladım ve yüzdükçe yüzdüm…
Yarım saat dolarken belli belirsiz bir dalgınlık hali yaşadığımı farkettim. Yüzme konsantrasyonum mu artmıştı, yoksa hipotermi belirtisi miydi? 32. dk’da artık şansımı daha fazla zorlamayıp çıkmaya karar verdim. Daha sudan çıkarken, ciddi denge problemim olduğu ortaya çıktı. Genelde hep merdiven yerine havuz kenarından çıkarım. Yine öyle çıkarken, kollarımla yükseldikten sonra dışarı attığım adım pek başarılı olmadı ve kaval kemiğimin üzerini bir güzel kenarda traşladım. Buna rağmen havuzdan çıkmayı başarıp ayağa kalktığımda düzgün yürüyemiyordum.
İlk 15 dk. vücut koordinasyonum %35 kadar bozuk seyretti. Yürüyebiliyordum ama sarhoş gibi, arada sendeleyerek. Arkasından, eve vardığımda titreme başladı ve gittikçe kuvvetlendi. Evde hem çocuklar, hem de onlar yüzünden eşim eşref saatlerinin dibini yaşıyorken kendime gelmem 1 saati biraz geçti. Arada gürültüden midem bulanır gibi oldu. Bu sürenin sonundan itibaren yaklaşık yarım saat ayaklarım çok soğudu, şimdi artık iyiyim.
Benzer, ama daha hafif bir hipotermi tecrübesini Fenerbahçe – Yassıada yüzüşünü gerçekleştirdiğimde yaşamıştım.
Netten araştırdığım kadarıyla hipotermi evreleri kabaca şu şekildeymiş:
Hafif hipotermi: Vücut sıcaklığı 33-35°C’dir. Titreme ve hafif bilinç bulanıklığı ile karakterizedir.
Orta hipotermi: Vücut sıcaklığı 30-33°C’dir. Ciddi bilinç bulanıklığı vardır. Kişi kendine yardımcı olamaz.
Ciddi hipotermi: Vücut sıcaklığı 30°C nin altındandır. Tam bilinç kaybı vardır. Titreme durur, kalp yavaş atar.
Buna göre ben hafif hipotermi olmuşum. O bile hiç zevkli bir olay değil, ilgilenenleri şimdiden uyarayım. Fakat gerek haftaya Datça’da, gerekse ileride başka soğuk yüzme aktivitelerinde bu tecrübelere ihtiyacım olduğundan doğru bir antreman yaptığımı düşünüyorum. Tabii ki bu konuda tecrübeli olanların yorumları beni çok memnun eder.
Aklımda hala sorular var. Mesela her bünyenin hipotermiye karşı direncinin farklı olduğunu biliyorum. Ayrıca herkesin vücut yağ oranıyla soğuğa direncinin doğru orantılı olduğunu da biliyorum (fazla yağ = fazla direnç). Ancak insan kendi hipotermi direncini nasıl öğrenebilir (kendi sıcaklık/dayanım süresi grafiği), bu direnci arttırması için nasıl bir çalışma gerekir, bunları bilmiyorum. Geleneksel olarak deneme-yanılma yöntemiyle mi grafik oluşacak acaba?
Soğukta yüzme antremanları diğer antreman çeşitleri gibi vücudu bu konuda eğitiyordur herhalde, fakat her antremanda hipotermi yaşamaya gerek olmasa gerek…
Sevgili arkadaşım,
İstersen bu konularda seninle fikir alışverişi yapabiliriz.
Zira kendime benzer insan arıyorum. Yani zannederim sen benimle yüzme konusunda aynı düşünüyorsun.
Ben 2012den beri haftada en az bir defa yüzüyorum. Bne bu işin ilmini de öğrenmeye başladım. bol bol araştırıp okuyorum yabancıları, Türkçe pek kaynak yok zaten.
Bendeniz biyokimyacı ve eski sporculardanım.
Telefon numaramı da size gönderiyorum isterseniz bir nebze bu konuda yalnızlıklarımıza bir dem vurabilir email ve telefon ile fikir alış verişi yapabiliriz.
Benim ortalama 4 yıllık bir tecrübem oldu gibi. sizin üstte yaşadığınızı ben müteaddit kere yaşadım.
İrkilme aynı zamnda faydalar sunuyor; ilaç reçeteleriyle ancak sağlanan antipsikotik hormonlar doğal olarak elde ediliyor mesela: endorfinler, serotonin, dopamin. tabiki daima önce salgılanan stres hormonları (kortizol, T3, T4, ..) akabinde bunlar salgılanıyor.
irtibatlanırsak ben de memnun olrum.
yapayalnız yüzen bazen limandaki insanların tuhaf bakışları altında yüzen bir adam.
Selamlar ve saygılar